top of page

Mer om ...
RENOVERINGEN AV FASTIGHETEN
1993-95

Hönshuset var täckt av korrugerad plåt. Väggarna bestod av liggtimmer. Vägg saknades i en del mot öster. Byggnadens södra gavel låg över en dricksvattenbrunn. Golvet var uppbrutet eller saknades. Byggnaden bestod av ytterväggar och en mellanvägg av timmer samt av takkonstruktionen. På grund av den då höga arbetslösheten bland byggarbetskraft erhöll Fastighets AB Bankeberg bidrag via den s. k. Tusenkronan. Kortfattat innebar detta att bolaget erhöll tusen kronor per dag och anställd. Bolaget blev 1993 arbetsgivare åt fem byggarbetare, varav en var murare. Dessutom erhölls bidrag från Länsstyrelsens kulturmiljöenhet för vissa materialkostnader. Slutligen tillförde bolaget egna medel för renoveringen. Totalt kostade renoveringen under åren 1993 - 1995 cirka 2 miljoner kronor.


Under det första året skedde upplagningar av all skadad puts, lagning av murar och ytterväggar, portar, fönster, bärande stomme samt lanterniner och takkupor. Samtidigt renoverades en vattenkälla utanför fastigheten med ny elanslutning och pump. Arbetena fortskred i sju månader. Med tiden iakttog vi betydande svårigheter med arbetsdisciplinen. Detta innebar att när renoveringen fortsatte 1994 och 1995, var det med endast två anställda och under kortare tid, fyra månader per år. Det fungerade mycket bättre. Under dessa två år renoverades bland annat det ruttnade bjälklaget över stallet.


1997 övertogs ägarskapet av Börje Mathiasson Arkitektkontor AB. Därefter följde några år utan egentliga insatser att utveckla rundlogebyggnaden. Byggnaden var räddad för eftervärlden. Det var huvudsaken. Med åren började ett frö gro: Hur kunde man utveckla rundlogebyggnaden och samtidigt behålla dess kulturhistoriska status? För att kunna utveckla rundlogebyggnaden för olika verksamheter krävdes el, vatten och avlopp. En elanslutning fanns redan, dock behövde den åtgärdas. Anslutningspunkt för vatten och avlopp låg flera hundra meter utanför fastigheten, nära Hästholmsbanan. 2003 drogs ledningar för vatten och avlopp öster om kyrkogården mellan anslutningspunkten och rundlogebyggnaden.


2004 påbörjades renoveringen av hönshuset, stall och ladugård. Det skedde genom olika entreprenader för betonggjutning, värme och vatten, ventilation, el, fönster, portar, isolering, golvläggning samt bygg. Dackeskolans bygglinje var under några år behjälplig med elevarbetskraft. Dess murarlärare, Stig Eriksson, lämnade sitt lärarjobb och lade som anställd alla golven av kalksten i hönshus, stall och ladugård. Projektet drabbades av många missöden under 2004, bland annat var värmeinstallationen inte på långa vägar klar när novemberkylan satte in.

 

2008 var renoveringen klar, dvs cirka 700 kvm uthyrningsbara lokaler i stall, ladugård och hönshus. Därefter hyrdes lokalerna ut till olika verksamheter. I ladugården iordningsställdes smålokaler allteftersom hyresgäster
anmälde sig. 2014 var den sista lokalen färdig. Hönshuset hade då byggts om till en lägenhet om 2 rum och kök, men som kom att avvändas för verksamheter, kontor. Stallet var skräddarsytt för en optikerfirma och ladugården till sju små lokaler samt en större utställningshall i mitten.


Under de här åren fanns också planer på att skapa en teater i rundlogen. Förebild var The Globe i London. Den hade besökts i studiesyfte. Efter otaliga skisser blev lösningen till slut en halvmåneformad åskådardel med en scen på den andra halvan. Samtidigt med skissarbetet blev jag kontaktad av Anders Gustavsson som i Mjölby drev en liten privat teater, Svartå Soffteater. Anders och hans teaterkompisar byggde scenen, och en av skådespelarna Jocke Johansson, tillika snickare, byggde läktarna på min bekostnad. Samtidigt erbjöds Anders Gustavsson ett för teatern förmånligt hyreskontrakt. Läktarna försågs med hjul så att de lätt kunde avlägsnas och rundlogen snabbt kunde återfå sitt ursprungliga utseende. Det är en glädje att besöka denna teater. Man spelar egenhändigt skrivna pjäser för barn. Det är också många barn i publiken. Läs om Svartå Soffteater här >>>!

 

Under hand hade optikern flyttat från stallet och Göta Stenhus AB och Göta Förvaltning AB hade flyttat in som hyresgäst. I början av år 2017 köpte Göta Förvaltning AB fastigheten av arkitektkontoret.


Detta är en relativt kortfattad berättelse om hur Sörby Rundloge har räddats och utvecklats.

Må den ha många fina år framför sig!

bottom of page